Friday, December 25, 2009

cikgu..~~



erm..

tadi pagi sebelum gi kelas,anak murid saya buzz sy guna YM..(budak2 zaman sekarang memang maju..)..kan cuti hari tu saya ada mengajar sekolah agama kejap..so saya mengajar darjah lima dan 6 dalam subjek BA..

Seronok mengajar budak-budak ni..telatah diorang..kadang2 diorang ni lucu..Saya ingat lagi first time saya mengajar..waktu tu lepas SPM..sementara nak tunggu dapat jawapan UPU..

Hari first saya mengajar..murid-murid dah start aktif..biasalah..cikgu baru..Elok je lepas saya bagi salam,ada seorang murid tu terus tanya nama saya apa..

So saya jawab la.. "Shahirah Nadiah Binti Shaharuddin,ulangan,Shahirah Nadiah Binti Shaharuddin"

Tetiba ada sorang budak laki dalam kelas tu jawab : "fuyoooo...macam nama awek aku..!!"

(time tu memang terkejut tahap maksima..kalau ikut hati memang nak bantai gelak..tapi control je)

ada banyak lagi la peristiwa2 yang best2..kadang2 terharu dengan diorang pon ada jugak..saya gi sekolah jalan kaki..so kadang-kadang ada anak murid yang akan datang rumah saya semata-mata untuk jalan kaki sama-sama pergi sekolah.. dalam perjalanan tu macam-macam la diorang cerita..

Lagi satu yang bestnya sebab kalau terserempak dengan mereka kat mana-mana,sure diorang tegur..

oo..tu belum campur dengan hadiah hari guru..
~kantoi panjat meja~

Sebelum saya bertolak kembali ke Morocco,ramai la yang sibuk-sibuk nak amik email saya..ada yang add saya kat Facebook (kebanyakan neighbour Farmville saya pon terdiri daripada diorang jugak..huhu..mekasih..hikhikhik)

So tadi saya pon borak-borak dengan anak murid saya tu..Dia terus cakap "Ustazah,sekolah kita takda yang dapat 8A dalam UPKK"

Saya: ooo..ni mesti ramai yang banyak main ni..Habis tu kamu dapat berapa?
Anak Murid : Saya dapat 5A 3B je
Saya : wah..ok la tu..Alhamdulillah..Tapi BA dapat A x??
Anak Murid : Ustaz tak bagitau..Tapi saya sure mesti A punya la
Saya : hehe..bagus2..macam ni la anak murid ustazah..okla,ustazah nak gi kelas dah ni..nanti kita chat lagi
Anak Murid : Ok..Ustazah study hard..Semekom
Saya: Walaikumsalam..

Lucu.. anak murid suruh ustazah study hard..ekeke..tu la..saling ingat-mengingati..

Hari terakhir saya mengajar,sekolah ada buat sambutan Hari Raya Aidilfitri.. Tetiba ada sorang anak murid saya ni (mewakili geng dia yang Nakal) panggi saya..Saya pon pergi kat diorang..haa.. kenapa?? bawak cawan x?? dia cakap : ustazah.. saya ada mende nak bagi kat ustazah..tapi malu r..

saya nampak ada kotak kek.. saya tanya "ni utk kelas ke??meh ustazah letak atas meja"
dia cakap "Bukaannn..kelas dah ada..ni ustazah punya.."

"betul ni??ok..terima kasih.."

Bila bukak je kotak ni..rasa nak meleleh air mata pon ade..ish budak2 ni..saje je nak buat cite sedih..haisyhh..(walaupon salah eja namaku)

Lepas kemas-kemas kelas,datang lagi sorang budak laki..ini budak ada batu kat kepala.. Time bulan puasa tu dia boleh selamba rock tido..cet..itu belum campur dengan bercakap dalam kelas..mak datok..kalau "kasabaran" ini boleh ditopup kat kedai..memang dah beli banyak2.. tetibe dia bisik sambil pandang kiri kanan.. "ustazah.."

Saya : Ustazah tak jumpa la tupperware kamu..halal je la yea..mungkin ada yang tersalah amik kot (sebab dia ilang tupperware..)

Dia : bukan3..
Saya : Habis tu??
Dia : Saya harap ustazah selamat sampai ke MURUKU..semoga tercapai apa yang dihajati..saya mintak maaf banyak2 kalau saya ada buat salah silap kat ustazah.. (cakap sikit punya perlahan..siap pandang kiri kanan..takut kantoi kot..)

hehe..kalau pelajar perempuan lain pulak kesahnya.. ada yang nak cerita kisah2 kuih raya la.. baju raya la..tapi memang tak dapat dinafikan..perempuan lagi jarang kene denda dari lelaki..bagus2..kerja umah semua siap..

Tapi ada soalan yang saya rasa lagi ekstrim bila ada budak tanya.. ustazah,kat morocco ramai orang merokok x?? (morocco dan merokok..hurm..)

Apakah???

Friday, December 18, 2009

erm..

erm...

Sebenarnya tak tahu pon nak tulis apa hari ni..tapi sebab tengok semua orang macam update blog..so sy pon macam nak update jugak la..

oh ya..selamat tahun baru semua..!

Apa azam tahun baru anda??azam tahun baru saya??erm..banyak.. tapi semua nak kene clarify balik..huhu

hari ni..saya terlalu rindukan adam..berkali-kali tengok video dia..



tetiba saya teringat sedara saya yang baru je dapat baby..tapi terpaksa berpisah lebih kurang 6 bulan sebab nak menuntut ilmu..suami n baby dia kat msia..tapi dia ke Mesir..

patutlah Allah naikkan darajat mereka yang menimba ilmu (rujuk surah mujadalah.ayat 11)

erm..okla..nanti update lagi..

Tuesday, December 15, 2009

penat~

tarik nafas..lps tu..lepas..ish3..apsal entah minggu ni..macam2 pulak kene uji..

kalau keje ujian kewangan,setakat ni alhamdulillah..tapi ujian perasaan dengan perangai orang memang banyak.. dengan orang yang talam dua muka,ada orang yang kaki mengumpat pendek kata macam-macam lah..

tapi saya tau,ni semua ujian dalam fatrah imtihan..untuk tengok kita ni tabah ke tak..Allah tu lagi mengetahui..

Setiap kali saya kene apa-apa,satu mende je saya pegang..mungkin ada perkara yang Allah nak bagi pada kita,tapi dia nak uji kita dulu samada kita sanggup nak terima atau tidak..mungkin dalam bentuk amanah ke..(tapi saya selalu fikir..ooo..mungkin lepas ni aku nak dapat duit banyak kot..hikhikhik..)

tak kesah la apa pon yang kita fikir..yang penting dengan cara apa kita atasi tekanan yang ada dalam diri..bila sampai kat tahap ni..hanya kesabaran je la mampu menjadi benteng..sbb kalau kita atasi dengan cara marah,saya teringat pulak ada satu imam ni dia terangkan dalam kitab dia "apabila seseorang itu marah,maka dia akan TIDAK menggunakan otaknya/akalnya untuk berfikir"..

Jadi kalau nak buktikan yang anda ni berakal,banyak2kanlah diam dan bersabar..oh..jadikan solat sunat juga Al-quran sebagai teman..kadang2 bila ada ayat2 di dalam al-quran berjaya menenangkan hati kita..lebih-lebih lagi bila kita jumpa ayat2 Allah ceritakan tentang cabaran2 yang dihadapi oleh nabi2 terdahulu..atau ayat2 yang menyuruh kita bersabar dan Allah sentiasa bersama org2 yang sabar..bila ada ayat2 macam tu..boleh meleleh gak airmata ni..apala sangat nak dibandingkan ujian kita dengan ujian mereka..

erm..mak pon selalu pesan..orang yang bertindak ikut emosi ni selalu kalah..

So respect diri anda..ambil masa untuk releks..dan respon pada persekitaran..bahahahah..

Saturday, November 28, 2009

membebel..

(post ni patut diupdate smlm..tp oleh kerana mengantuk yg menggunung..jadi ditunda hingga ke hari ni)


pagi tadi..celik2 mata je..teringat kat mak..eheh..sebenarnya teringat kat bebelan mak..rindu pulak. (buang tabiat)..selalunye kalau pagi sebelum raya sure mak bebel-bebel pagi2 suh bangun awal..pastu dia cite2 nak masak ini la..itu la..pastu saya buat2 gerak-gerak supaya mak tak syak yang saya nak sambung tido..sambil tu saya jawab la dengan malas2..spt "erm..".."boleh jugak.."sedap jugak tu.."

lepas mak kuar bilik je..saya sambung tido..agak2 10 minit lepas tu..dengar suara mak balik..sambil bebel2..pastu sy bangun..konon2 nak konfidentkan mak yg sy akan bangun la ni..lepas mak kuar bilik..sambung balik..ekekeek..tapi bile dah agak2 15 minit kemudian dengar balik suara mak..jgn harap la nak sambung tdo..mau kene bebel melarat sampai dua-tiga hari diiringi dengan pulasan2 dan cubitan2 manja..huhu..

pagi tadi bile bangun je..sunyi..bangkit dari tido..rancang hari ni nak buat ape..lepas tu gi amik wuduk n solat subuh dgn kengkawan..

buat sarapan untuk ahli bait..sambil2 tu borak2..rupa2nya mejoriti spt saya..rindukan bebelan mak..

hari ni kiteorg buat gotong-royong rumah..fuh..mcm baru pindah..tetibe baru terperasan..indah rupenye rumahku ini..huhu..lepas gotong-royong..kiteorg merewang pulak..klu org kampung mak sy panggil "bekwoh"..kalau org kampung sy panggil "big work"..huhu..mayang bawang,blend cili..kupas halia..tampi kacang dan lain2..(sorry la tak masukkan gambar..takut perkara yang tak dijangka terjadi seperti kalau ade makcik2 yang tengok gambar tu takut terpikat dgn kami dan terus ingin menjadikan kami menantu mereka..jadi..kami ambil keputusan utk simpan gambar tu..)hekhekhek

so menu utk esok pagi raya: kuah kacang,nasi impit,cornflake madu,rendang ayam,dadih..

malam raya mkn nasi tomato..ehehe..

rase macam meriah je raya thn ni..sebab semua org bagi komitmen..tanpa mengira tenaga..seronok tolong-menolong ni..

erm..okla..nak siap2 gi semayang raya ni..

oh ya..mak sy bukan masuk hospital 10 hari..sehari je..masuk emergancy..salah pulak..huhu..biasa la..jauh..line x clear..tu yg x dgr betul2..

utk kak lilah..i miss u too..kalau boring2 meh la dtg morocco..ekekek..

(tetibe rase mcm nak rekod je suara mak tgh bebel2..ahaha)

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Thursday, November 26, 2009

kantoi busuk..~~

ish..x sabar betul la nak raya..morocco macam biasala..selalu ketinggalan sehari..huhu.. tadi pegi settlekan air panas untuk rumah.. tensyen tol..first time dalam hidup x berjaya dalam proses pengurangan harga barang..kerek tol brader tuh..huh..!nasib baik umah saya memang sangat2 memerlukan mende itu.. (semua ahli rumah dah macam orang tua..sibuk mengadu sakit kaki la..sakit tangan la..sakit badan la..sebab guna air sejuk time musim sejuk..)pulak tu..sekarang ni dah nak raya..so banyak kedai nak tutup..so xde pilihan..pasrah je la..dalam hati..membebel2..huhu

lepas siap orang tu pasang2..saya pon buat taik mata..(jujur..~~).. lepas dah boring tido..bangun..solat asar..lepas tu buat beberapa perkara yg minor faedahnya sementara tunggu maghrib..tetiba tergerak hati nak check email..rase mcm nak tercabut jantung ni..bile dapat tahu..

MAK SAYA ADA FACEBOOK...~~

habis la..tamat la karier saya sebab seorang pencucuk tanam yang berjaya(farmville)..sebagai mafia yang hebat(mafia wars)..bakal chef yang terkemuka(cafe world)..

anyway..mak..nak jadi neighbour sheah x??best woo...huhu..

Friday, November 20, 2009

ishhh~~

dah lama tak tulis blog.. selalu singgah je.. tapi malas nak masukkan entry.. Alhamdulillah mak saya dah beransur pulih.. sebelum ni dia jatuh dan salah satu tulang belakang dia ada problem.. saya pelik kenapa mak dah lama tak online YM.. rupa2nya mak kene tahan wad sepuluh hari.. waktu mula2 dapat tahu tu.. laju je airmata ni meleleh..saya tak pernah nangis lagi kat sini..itu first time saya menangis..(menangis sebab tengok cite anak derhaka kat mak n dengar lagu eman ayah ibu tu lain cite yea..!!) tadi call mak..tetiba dengar mak dah gi lepak umah member dia.. dengar suara pon dah happy.. nampaknya dah beransur pulih..Alhamdulillah.. pasang wbcam..mak cakap saya punye pipi macam kusyen..cet..ade ke patut..rindu mak~~


So selama ni abg shezal la jaga mak..masak..kemas umah..main komputer..(erk..salah pulak)hehe..nasib baik ade abg shezal..shahir xle balik sebab dia exam..mak cite tadi kak ain bagi mak pembantu sorang untuk tolong kemas-kemas umah sebab mak tak larat nak berdiri lama..tapi bile saya tanya tadi.."mak,pembantu tu tengah buat ape??" mak jawab.."duduk dalam bilik tidur.." terkejut je dengar..best betul..kalau mcm tu baik kak ain bagi saya je duit tu..huhu

jenggrenggunggeng betul..abisla klu k.ain tau..


Sepatutnya hari ni ada exam..Tapi cikgu tunda hari isnin..uish..seghonok la..huhu..

kadang2 rasa macam tak sabar nak balik msia..hurm..

oh ya..selamat menyambut 10 hari terawal zulhijjah..

Tuesday, November 3, 2009

agen cari jodoh


hehe..saya teringat pulak..hari tu waktu saya cuti kat Msia,mak ada cakap nak bukak agen cari jodoh..sebab ada kawan2 mak selalu tanya mak,abg shezal dengan abg sheman ade gf ke tak..hehe..sebab nak kenenkan dengan anak-anak diorang..setakat ni dua brader tu tak takde sesape lagi..sape nak??bagi no tepon..huhu

Kebetulan bulan lepas ada sorang budak ni add saya kat YM..saya tanya..mana dapat ID saya??dia kata dari blog saya kot..(sejak ada blog ni ramai jugak yang add YM dari blog saya..ada yang nak tahu pasal morocco..macam mane nak gi morocco..pastu macam2 lagi)

Mula-mula borak-borak macam biasa..tanya belajar mana,amik kos ape,macam mana morocco..(selalu je orang tanya2 pasal morocco mungkin sebab jarang kot ada student yang belajar sini)

Tiba-tiba dia tanya.."awak ade kengkawan Kelantan x?saya sebenarnya tengah nak cari calon ni"

(lepas dia cakap macam tu..terbahak2 dah saya gelak)

Tapi mcm biasa..act cool..

"erm..setakat ni yang bljr sini takda student perempuan dari Kelantan yang masih single..kenapa tak guna bayt muslim?"

"ala..bayt Muslim semua yang saya nak,orang punya"

"ooo..maaf la..takda pulak"

Lepas beberapa hari..saya teringat kat seseorang..saya pon bagi ID "miss" kat brader tu..mana la tau jadi ke..

tetiba saya dapat offline msg.."minah ni macam mane??kurus ke gemuk,tinggi x??"

buat pengetahuan semua..saya memang pantang sikit orang yang nak semua mende "best" ni..(hek eleh..macam lu hebat sangat r bro)

saya balas.."kenapa??awk pendek ke??amboi..kot ya pon tanya r peribadi dulu..ni terus tanya perkara zahir..perkara zahir ni mana kekal"

dia : xdelah..saya 177cm..saya tanya je..kalau taknak jawab pon xpe..

saya : selalunya perkara pertama yang keluar tu la perkara yang jujur sebab dia keluar dari hati..kalau yang kedua tu baru la kita guna otak..tu yang kadang2 ada "auta"


dia :ish..tak baik prasangka..kan ada dalam surah hujerat ...bla..bla..bla..

(ni yang lagi bikin saya tak suka..nak tutup kelemahan diri sendiri tapi dengan hujah kalamullah)

saya pon start r kuasa "laser" saya "ala..awk tanya2..entah2 dia pon taknak kat awak.."

malam semalam.."miss" tu bagi offline kat saya..sebab sebelum tu saya ada cakap kat dia ade brader nak kenal dengan dia..nak tahu perkara pertama yang miss tu tanya???

"dia baik tak??"

nampak tu??beza tak soalan dari orang perempuan dengan orang lelaki??dah banyak kali dah saya dapat situasi mcm ni..org lelaki memang selalunya akan tanya perkara zahir dahulu sebelum peribadi..


(xde diskriminasi..cuma nak kongsi..)

Sunday, November 1, 2009

Back to reality



maaf la sebab dah lama betul tak update blog..sebenarnye tiap-tiap malam rasa nak update blog..Ada banyak sangat cerita dan pengalaman yang nak diceritakan..Tapi setiap kali nak update mesti tak jadi..tibe2 je jadi macam malas pulak..

Sebenarnya dah nak masuk 3 minggu dah ade kat morocco ni..Sebelum sampai sini,sempat jugak saya dengan zahirah singgah Leicester.Sungguh..memang tak dijangka ketentuan Allah ni..Pada mulanya saya dan Zahirah plan nak lepak kat Malaysian Hall dalam masa 4 hari kami transit di London..Tapi kami kecik hati dengan perangai orang yang keje kat main table tu..Macam tak belajar sivic..xpela..mungkin rezeki dia dapat duduk kat kota metropolitan tu..Tapi jangan lupa..Allah tu MAHA KUASA...

Tak kesah la pasal dia..tak baik buruk2kan orang..(walaupon sebenarnya dah burukkan..)..biar ia jadi pengalaman saya dan Zahirah..

Memang nampak muka mak risau bile kiteorang cakap.."takpela mak..nanti pandai2la kami hidup kat London tu..lepak kat regent Mosque ke.."

Mak kata.."biar betul..sekarang dah sejuk kat sana.."

Memang saya buntu time tu..cuma saya nak sedapkan hati mak je..tu yang saya cakap..takpe mak..jangan risau..tapi saya sendiri pon taktahu nasib saya macam mane..saya taktahu macam mana nak ke tempat kak lela dari airport Stansted..saya taknak susahkan dia..

3 hari sebelum saya bertolak..saya tanya kakak angkat saya..kak azni yang ada kat Melbourne..

"akak..akak ade kenkawan duduk london x??"

"erk..ade2..kenapa??"

"Saya dengan kawan transit sana nanti..4 hari..mula2..ingat nak singgah Malaysian Hall..tapi tak sempat nak book dah sebab nak gi Jumaat ni..lagipon takut x cukup duit..sebab dengar cite dah mahal dah sekarang"..(saje bagi alasan tu..malas nak cerita kat kak azni apa yang sebenarnya terjadi)

"takpe2...jangan risau..akak akan usahakan.."

8 jam lepas tu kak azni bagi offline msg.."sheera,kawan kakak kata..baik awk duduk kat Msian Hall tu sebab lebih kurang je duduk sana dengan tambang nak ke rumah kawan kakak tu..xpe2..awk bagi email kat akak tentang details flight awak"

elok je lepas hantar email kat kak azni,lepas subuh,ada orang dari Leicester call..kak Nida namanya..kawan kak azni.."sheera..awk duduk umah akak je yer..akak belikan tiket dari stansted ke leicester..nanti duduk sini takyah bayar accomodation,makanan,..semua free..heheh"

"betul ke ni kak??tak susahkan akak..kalau akak ade kawan kat london tu..kami nak tumpang beg pon jadi la.."

"takpe..sebab kebetulan ade tiket murah ni nak ke rumah akak..sama je harga nak le centre london..memang rezeki awak la dapat tiket ni..jarang dapat tiket harga macam ni.."

kak Nida uruskan segala..tiket dari stansted ke leicester dan dari leicester ke Gatwick..Lepas dapat panggilan tu..memang nampak muka mak lega..kesian mak..risau yer..

kami join program yang kebetulan dianjurkan time ziarah kami disana..memang menarik.. yerla.. berada dalam kelompok pemikiran yang berbeza.. selama ni lepak dengan orang yang belajar agama.. tapi kali ni lepak dengan mereka yang amik bidang professional tapi mahukan agama Islam..susah2 mereka cari..kita yang dah dapat ni..buat tak kesah je..rugi kan..

malam terakhir kami kat sana..kami sempat join "Usrah" mereka..ketua naqibah dia nama kak fa..tapi memang kagum..amik engineering tapi pakai tudung labuh..fuhhh..tu la..Islam ni untuk semua..bukan untuk ustaz dan ustazah je..

Tapi memang saya terlalu bersyukur kat Allah sebab temukan saya dengan kak nida bukan dengan orang lain..banyak yang kami pelajari kat Leicester tu..dan bile difikirkan balik..nasib baik saya tak book awal2 lepak kat msian Hall tu..rupanya rancangan Allah tu lebih indah.. subhanallah..

(walau mcm mana pon..saya masih rasa homesick..ish...kacau2..rase macam duduk asrama dulu..tu la..hari tu time kat msia..sibuk tak sabar2 nak balik morocco..sekarang..ha..hamik ko!!)

serius...saya rindu mereka sesangat..!!


Thursday, October 8, 2009

cuti bakal berakhir

Semalam pergi round-round Kl..tetibe rase sedih pulak nak balik Morocco..Kadang-kadang rasa tak sabar pulak nak balik sebab nak habiskan belajar.Tapi bile fikirkan nak tinggalkan Msia ni..sayu pulak..

Anyway,sape2 yang nak beli handphone htc touch pro 2nd hand..tolong alert saya..


Sorry masukkan sikit je entry..sebab kak ain nak belanja lunch hari ni..yeehaaa..

ok..bye..

Assalamualaikum..

Monday, September 21, 2009

salam aidilfitri


assalamualaikum..


Kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri..Maaf zahir dan batin..

Tema : Merah makngah..

Tahun ni kebetulan sebab semua adik-beradik boleh kumpul..so kami pon buat la baju tema..pilih punye pilih..so merah la berjaya memikat hati..

pagi raya kiteorg gi sembahyang raya..lepas solat hari raya kiteorg gi kubur arwah nenek sy....lepas ke kubur..gi umah Dr.Noriah..umah dia cantiiiikk...mcm istana

lps gi umah Dr.Noriah..kiteorg gi umah owner tadika yg sy pegi belajar dulu zaman muda-muda..anak dia kawan abg sheman (abg ke-2 sy)..borak-borak lama jugak..rendang hitam n kuah kacang dia sedaaaaaap...

Lepas gi umah makcik ni..kiteorg gi umah moklong n ayah long..nak tahu x jumpa ape???jumpa satay sama nasi dagang..perut sy yg sebenanrnya dah kenyang jadi tak kenyang balik secara otomatik...sedaaaaaaaaaaaappppp....

dah nak meletop perut n memulas kat umah moklong..lepas solat n melegakan diri (huhu..tu la belasah lagi banyak2..) kiteorg bertolak ke hospital..makcik saya sakit..anak dia bljr sama tempat dgn saya..kesian..hr tu nampak tenat..tapi hari ni dah segar dah..lega tengok dia dah boleh cakap..dia terkejut tgk kiteorg semua merah menyala..huhu

lepas beraya kat hospital..kiteorg balik umah..tengok kak ain ada..adam happy je..comel..pakai pink..malam yang kami ke jln Tar tu tak jumpa baju melayu kaler merah untuk dia..so warna pink pon boleh la..

lps baring-baring,kiteorang gi umah auntie badariah..jiran selang serumah dr rumaho sy..dia masak lain dari yg lain..so sgt bagus..asyik makan rendang je..kali ni ade sambal udang dan ikan kering...sedaaaaaaaaaaap..huhu..

so lepas semua org kembung macam buaya..kiterog pun terfikir..nak tangkap gmbar potret untuk family..sebab semua org ada..lagipon last gambar yg kami amik bila semua orang cukup dalam 19 tahun lepas..tapi mak kata saya spoilkan gambar..dah la ada satu jer..spoil pulak..cina tangkap gambar suruh ready..bile snap tgk ade org buat stunt pulak...



abg aidil ckp kedai cina yg kat Melawati depan tu bukak raya pertama..so call abg sheman..sbb dia gi beraya kat mana ntah..

tunggu punye tunggu,abg sheman pon sampai umah kul 9.15 mlm..kiteorg pon kelam-kabut siap2..lps siap2..terus kuar..elok2 je sampai depan kedai cina tu..dia dh start nak tutup grill kedai..so mmg tak dapat la..kedai2 lain tak bukak..so pasrah je la..

mak dah muka frust..adam siap dah tidur..last-last sy dgn abg shezal pon plan..setting tempat..akhirnya dapat jugak gambar potret..last2 jadi ketagih tangkap gambar..siap tangkap gambar luar umah lagi..huhu...

so okla..selamat hari raya yer..sape yg nak buat openhouse tu jangan lupe jemput saya..


Saturday, September 19, 2009

Last minutes shopping

hahahah..

padn muka sy..tu la..awal-awal hari tu tak nak sibuk-sibuk gi beli kasut raya,baju raya..sebenarnya tak sedar yang waktu ni cepat betul berlalu..

semalam on da way balik dari Klang,tiba-tiba mak tanya.."ni pagi raya nanti nak pakai apa?"

dan-dan tu terfikir..a'ah..aku nak pakai apa ni???takkan nak pakai baju lama??dah la bertahun tak balik msia..tetiba nak pakai baju biasa je..memang la tak feel..

time tu dah start panik sikit sebab semua tak beli lagi..tudung,baju,kasut,beg (mana tau dapt duit raya banyk ke thun ni leh simpn dlm beg..ekeke) raya lagi satu hari 7 jam..

so tadi lepas bukak posa,kak ain tanya..ko ni sheah dah ade baju raya ke??

sy dengan muka relek jawab takde..kak ain tanya..taknak gi beli ke??

sy jawab..ish..nak3..tadi tak sempat nak gi..

last-last pukul 9.30 malam tadi keluar nak gi jaya jusco dekat wangsa maju..tiba-tiba tengok ramai betul manusia..

Last-last abg aidil bawak kiteorg gi jalan masjid india..Ya Allah.. janganlah korang percaya kalau radio kata Kuala Lumpur sudh mula lengang kerana ramai yng telah pulang ke kampung..pernyataan ni hanya dusta semata-mata..

Tadi kiteorg tersekat kat jam selama satu jam..sempat la jugak saya tido..sampai masjid india lebih kurang pukul 11.45..

barang-barang sungguh murah..kalau ikutkn hati rasa mcm taknak balik je dri situ..

alhamdulillah..sempat jugk beli baju raya..semua mende muraaaaaaaaaaaaah... GERAAAMMMM...


kak ain cakap baju rya saya dia tengok sebijik kat SOGO harga rm100..tu pon lepas less..ni sy dapat rm50..huhu

tapi biasa la..kalau beli ready-made ni nnt ade la orang yg kembar dengan kita..huhu..

tak boleh nak cerewet2..so pasrah je la..at least ade bju bru..

kasut raya je tak sempat beli..tapi saya pakai kasut yg saya beli dr sheffield thn lps..kononnye beli utk raya thun leps..tapi tak pakai lansung sbb high heels..

saya rasa esok lepas gi beraya umah ayah long nak lari gi vincci jap..beli kasut..huhu..

apa-apa pon..moral of the story..jangan la shopping last-minutes walaupon murah..tapi ramai sangat orang..serabut..huhu

Selamat menyambut hari raya Aidilfitri..Maaf zahir dan batin..

Sunday, September 6, 2009

Khatam al-quran

Seronok ghupenye balik msia lepas lama merantau kat negara orang..lebih-lebih lagi bile balik bulan puasa..saya tengok..kalau kat msia ni,bulan ramadhan macam fiesta..semua orang berlumba-lumba..ade yang berlumba-lumba buat ibadah,berlumba-lumba buat duit..berlumba-lumba untuk bukak posa dan sebagainya..


Semua program diaturkan..ada tadarus al-quran,ade terawih..ade solat tasbih kat masjid..ade qiamullail..ade kuliah..semua terleta kat diri sendiri je..nak buat ke tak nak..

Semalam saya punye group n mak punye group tadarus dah khatam al-quran..(sebenarnya mak n saya dalam group yang sama..hehe..)mule2 mak ajak teman..last2 join sekali je la..tapi ni group kat masjid mardhiyah..kiteorang tadarus kat dua tempat..satu kat masjid..lagi satu kat surah yang dekat dengan umah saya...mak saya kata time ni r nak pulun pahala..n nak belajar..

siyes..memang banyak la mende baru saya berlajar..mcm contohnye saya baru tahu yang dalam qiraat hafs pon ada hukum jika tanwin bertemu dengan hamzah wasol,maka kita kene tambah nun baris bawah..macam qiraat warsh pulak..

so..kebetulan pulak kiteorg khatam quran jatuh pada birthday mak..so mak memang happy sangat2 la..dia kata first time in my hole life khatam time birthday sendiri..so macam birthday present jugak la..

lepas balik dari masjid..saya ajak mak saya gi low-yat..sebab dia nak beli mp4..dia kata dia nak letak al-quran so that dia leh belajar cara baca al-quran dengan betul menggunakan tektik mendengar..dia cakap dia nak jadi terer macam Dr.Noriah( jiran saya)..Dr.noriah baca al-quran laju na tajwid betul..makcik yang tadarus dengan saya sekali tu kata Dr.Noriah baca al-quran macam peluru..ekekeke..

lepas servey2..kiteorg pon jumpa la satu mp4..mule2 kiteorg jumpe yang biasa punye..so agak murah la..dalam rm80 je..2G..tapi mak saya kata kalau boleh nak la biar tahan lama..n kalau boleh dia nak yang mcm abg sheman punye..(abg sheman gune yang samsung..harga rm300++)

time tu..dalam hati saya..ishh..mak ni biar betul..abg sheman tu mampu r beli..dia keje ape..huhu..saya ni keje cikgu je..kalau nak beli mende alah tu sama cos dgn gaji sebulan keje..ngeh3..tapi sebab dah janji nak bagi hadiah n mak boleh pilih..so ok je la..

lepas jalan2 tetibe terjumpa pulak yang sama macam abg sheman punye..tapi abg sheman punye mp3..yg kiteorg punye ni mp4..saya minat yg lagi satu..yang ada bluetooth..tapi 2G harganya rm299..

Tapi kalau nak isi al-quran takut tak muat pulak..so cari yg murah sikit..tp kualiti and capacity tinggi..so orang tu advice kami amik model yang lagi satu..tawar punye tawar..boleh la kurang rm20..ishh..rm20 je??ok la tuh..

nasib baik saya tak kaya lagi.kalau kaya..sure mak pau i-pod..ekekek..

anyway..happy sweet 18 birthday to my mother..

Wednesday, August 26, 2009

Rmadan kareem..

Assalamualaikum semua..(jawab..jgn tak jawab..)


lama betul tak update blog..biasa r..busy body..sebab elok-elok je baru balik hari tu(lebih kurang hari ke 4 sampai Malaysia) imam surau kat area umah saya mintak tolong mengajar bahasa arab sebab dia guru besar kat sekolah tu.Kalau ikutkan hati nak cari kerja lain..Tapi mak cakap siapa lagi nak bantu orang melayu kalau anak melayu sendiri tak nak tolong..lagipon keje 3 jam je sehari..so setelah fikir2..saya pon setuju..

Masa cepat betul berlalu..sekarang dah sebulan saya balik malaysia..selain jadi cikgu,saya juga jadi driver dan PA tak bergaji kepada ada seorang makcik ni yang duduk serumah dengan saya..huhu..

sekarang pepagi saya meniaga..kemudian petang saya mengajar..malam pulak lepak-lepak dengan family.

Tapi best la balik..nasib baik saya balik setelah tiga tahun belajar..kalau saya balik time first year(time ilmu pon kotang-kontang lagi) memang masak la..

Sebab orang-orang kat area umah saya suka tanya-tanya..macam semalam time tadarus al-quran tetiba ade sorang makcik ni tanya "dik,qissisin ni ape?" -cari dalam surah almaidah ade

kebetulan pulak terbaca tafsir..so tafsir cakap "qissisin ni maksudnya pendita-pendita"

tapi satu perkara yang saya dapat dalam masa sebulan balik ni..konklusi yang paling tepat saya boleh buat adalah orang Malaysia boleh digolong dalam golongan-golongan penjual ikan berjaya atau dalam erti kata lain "SELL-FISH"

ok..selamat berpuasa semua..!

Thursday, August 13, 2009

mari beli

Assalamualaikum semua..


hehe..banyak mende terjadi..seronok sebenarnya balik msia ni..yerla..jumpa dengan keluarga..tukar2 fikiran..best la..

ape2 pon nak buat promosi ni..tolong2 kakak saya..bagi sesiapa yg berminat boleh hubungi
Aidil 0129296751
Ain 0129111905 / 0193574436

Tolong click pada gambar untuk maklumat lanjut..
ataupun ke blog kak ain

Monday, July 20, 2009

{pendatang haram}

alhamdulillah..selamat jugak saya sampai ke malaysia..hari ni dah masuk 3 hari saya kat sini.. bile semua org tgk saya..diorg x tny pon saya sihat ke x..sbb diorg dah boleh tau melalui perkembangan pesat yang berlaku pada diri saya..yerla..dah tiga tahun tak pernah balik..tetibe balik..BERTUKAR..!!huhu..

Banyak la dugaan dan imtihan yang saya terima sepanjang musafir..tapi tak lupa jugak kemanisan yang Allah kurniakan dihujung safar..

Tapi apa2 pon yang saya xleh lupe..SAYA TERTINGGAL I/C morocco saya kat umah..!!!saya sorang je time pagi khamis tu sebab semua orang ke kenitra ade muktamar..so saya kelam-kabut nak keluar rumah kononye takut tertinggal train..flight saya kene amik dari marakech..jadi 5 jam perjalanan dari Rabat..

saya sedar yang I/C saya tertinggal bile saya nak tukar duit di airport marakech..pastu nak bertolak lagi sejam ke london..time tu saya dah check-in baggage..bile orang yang kat kaunter duit tu tanya saya awk ade I/C x??saya cakap..ade..

TAPIIIIIII...

bile check kat dalam wallet..TAKDE..!!!..saya dah panic..tapi saya act cool..otak sy ligat fikir..ape alasan nak cakap ni..tetibe sy dgn muke selamba cakap.."erm..I/C saya dalam beg besar la..dah check-in.."..

yerla..takkan nak cakap kat umah..buat dia suruh amik..mati saya..dah la 5 jam perjalanan naik train..itu saya tak kesah lagi..yang saya kesah..flight saya nak BERTOLAK LAGI SEJAM..!!

so bile dah tukar duit..sy ingat..sy terlepas la..yerla..lepas ni kan sy nak ke UK..so xdela diorg tanya pasal I/C..cume cop passport je..since saya nak keluar dari morocco..bukan masuk ke morocco..tapi tekaan saya salah..

lepas scan barang2 dan hand luggage..tetibe saya nampak kaunter kastam..ala..yg nak cop passport tu..dahi dah peluh2..tapi saya buat tenang..bile sampai turn saya..pegawai kastam tu borak2..saya mcm biasa..senyum sehabis manis dan buat muka se"innocent" yang boleh..dah lepas dia tanya2 saya pasal malaysia..tetibe dia tanya saya.."dik,I/C morocco mana??"

hati dah nak tercabut time tu..lagi 30 min flight nak blah..sy pon cakap.."dalam beg besar"

dia cakap.."laaa..knp letak situ..???awk tau x..I/C tu penting..klu mcm tu mcm mane saya nak tau awk ni ada permit ke tidak??"

saya : maaf lah..saya letak dalam file..tapi saya ade kad pelajar..ni bukti saya pelajar sini..

dia : erm..tapi..mcm mane kami nak tahu permit awak masih sah laku ke x..??xpelah..mcm ni..awk pergi amik beg awk..cari I/C tu..

lepas dia cakap mcm tu..sy memang macam nak mati dah..Ya Allah..mcm mane nak buat ni..

saya : tapi kami lagi 30 min nak bertolak..mana sempat..

dia : ok2..mcm ni la..kita jumpa ketua saya..kita tanya dia mcm mane..

kami jumpa ketua dia..dia tanya2 sikit..pasal I/C sy warna ape..pastu sah sampai bila..saya cakap sah sampai 2010..feb..

pastu tibe2 dia check ape ntah kat screen dia..time tu saya terfikir macam ni je..saya nak call ambassador..sbb nombor dia je yang ada dalam phone saya..yerla..klu la saya x lepas nak naik flight ni..terbang rm750 saya tau..!dan konfem2 la saya akan terlepas flight ke malaysia dari london jugak sebab ni je flight yang ada dari morocco nak ke london utk hari ni..

pastu bile saya intai2 kat screen tu..saya nampak ada butir2 diri saya..pastu sy cakap la "haa..kan sy tak tipu..saya belajar sini.."

pegawai kastam tu cakap "erk..mana boleh tengok la..ni sulit.."

saya "ooo..maaf-maaf.."

pegawai : takpelah..kali ni kami lepaskan awk..sebab awk masih pelajar..biasalah tu..pelajar memang banyak buat silap..

saya : senyum yang paling lega saya pernah bagi kat orang..

lepas tu cepat2 saya call junior saya sbb dia pon kebetulan nak balik msia minggu dpn suruh tolong bawakkan I/C saya..yerla..kalau tanpa I/C tu..saya tak boleh masuk morocco tau..!!

saya baru teringat yang semalam saya fotostat I/C saya..pastu tertinggal dalam mesin tu..nasib baik mesin tu kat umah saya je..

bile dah lepas dari situ..saya tengok sekeliling..ramai yg tgh usha...huhu..segan tahap maksima..
so simpan I/C bebaik ok..??huhu

Thursday, July 16, 2009

{safar sa3ed)

dah berlipas2 dah blog ni..

sorry2..sy sibuk sejak dua menjak ni..alhamdulillah..syukur ke hadrat ilahi..sem ni pon lulus gak..tinggal satu sem je lagi nak berjuangg..haiyyarkkkk...!!!

hari ni saya akan bertolak ke london utk bercuti..dan terus ke malaysia..

dah 3 tahun tak balik..

agak2nye mcm mane la muke masjid negara sekarang ni yea??(CEH..bajet baik la tu..tanya pasal masjid..ekekeke..)

perasaan sekarang ni bercampur..sedih..gembira..takut..

sedih sebab nak tinggalkan kawan2..mmg la sy balik semula..tapi sy sedih nak tinggalkan kawan2 batch saya..adilla..nisah..aisyah..sayang kalian sangat2..terlalu sayang..

semoga Allah memberkati ukhwah kita..terlalu byk kenangan kite kat morocco ni..tengok2 gambar balik..meleleh2 air mata..(alaaa..kan dah cengeh..)

semoga silatuhrahmi kite ni berkekalan hingga ke akhirat.. (iza lam nantaqi fi ad-dunia,sa nantaqi fil jannah,insyaAllah)~jika kita tak berjumpe di dunia..kita berjumpa di syurga insyaALLAh..

(tak boleh nak tulis panjang2..takut terlepas jet..)~~sekali-sekala nak poyo..ape salahnya..huhu


gmbr time mude2 dulu..huhu..
:dizzy:

Saturday, May 30, 2009

tembikai gajah

erm..seperti yg dijanjikan,berjaya jugak saya tangkap gambar tembikai..ehehe..

tadi planning nak gi pasar..sebab lauk dah nak habis..tetibe teringin nak beli yogurt..kalau kat kedai diorg jual brand danone..kan barang2 ni tengah boikot..so kene la rajinkan diri untuk gi supermarket sebab ade byk brand yogurt..alang2 beli barang dapur kat sana je..tapi tak beli ayam kat sebab mahal..sekilo ayam harga 24dh (lebih kurang rm11)..ingat saya tokey kedai buku ke??huhu..so tak jadi beli ayam..beli sayur je sbb harga standard..satu perkara pelik kat sini,barang2 kat supermarket lagi mahal dari barang2 yang jual kat kedai..barang2 ni akan jadi murah bila ada promo je..takda la murah mana..kurang 50sen or seringgit gitu je..(tak mcm msia..paling koman pon ade buy one free one..)kalau kat sini..jarang sangat la nak ade promo macam tu..tapi yang best sebab ada banyak barang..(selain tu boleh telek2 barang..ni cara2 untuk saya tahu barang2 dalam bahasa arab apa istilahnya)

tengah2 window shopping..tetiba nampak tembikai..huhu..


tips untuk tidak boros bila gi shopping : makan dulu sebelum pegi..sebab bila dah kenyang takda la teringin nak beli mende2 lain..tapi kalau bab shopping baju or kasut..bawak duit cukup2 je..nnt over spent..nnt membazir pulak..korg nk jadi geng syaitan??

syaitan pesan.."selagi mana korg lupa Allah..syaitan takkan melupakan korg"

Thursday, May 28, 2009

adoiii..


Time Datuk bagi speech kat diorg

(biarlah..memang cerita ni dah nak basi..tapi nak cite jugak..ehe)

ok..alhamdulillah..the talk went great..pukul 10 pagi after chatting with my sister,bertolak pergi embassy sebab nak follow diorang ke Casablanca.I wanted to say thank you to kak ain for the moral support..

saya : ainnnn..aku takut la..
k.ain : apsal ko takut??diorang tu semua hantu ke??
saya : takde laa..tapi Datuk ada..
k.ain : ooooo..habis tu Datok tu hantu la??
saya : ishhh..bukan la..
k.ain : habis tu..apa yang ko nak takut..tu semua minda ko je...(bla..bla..bla..perempuan dan bebel..tak boleh dipisahkan..umpama lipstik dengan bibir-peribahasa baru..huhu)

lepas bertolak ke Casablanca..janji program start pukul 2..tapi..biasalah mereka ni..tapi yang ni bagus sikit la..sebab program start lewat setengah jam je..kalau tak..mau sampai sejam dua kene tunggu..(tolong jangan baca dengan nada mengumpat ya..kita kene amik iktibar..PUNCTUAL..!huhu~saya pon ada je lewat)



bile tengok gambar ni..mcm saya ckp sensorang je dgn minah tu..ekek..


Tapi Datuk dah warning awal-awal..sebab takut ramai tak datang since ada student2 yang buat mogok pasal exam..Datuk cerita, pernah sekali dia dijemput untuk bagi talk pasal bisnes kot..tapi nak tahu berapa orang yang datang??10 orang je..ape??dia ingat Ambassador ni MEMBER LAMA ke??Sebab mula-mula janji..jemput ramai orang..program gempak la..ape la..last2 macam angin je..(sila abaikan kutukan yang ada ya..sebab saya sedang melalui fasa pembencian orang morocco)


then lepas habis talk..Datok belanja kitaorang makan..serious..hari tu rasa macam bos je..ekekek..yerlaa..gi sana naik kereta ade 4 orang..Torik(pemandu dan bodyguard yg cool),Encik Omar (asst.) Zahirah (Personal asst)..dan saya (BOS)--->abaikan..ni semua berangan..

pastu bagi talk..lepas talk..dijemput makan dalam bilik VIP..lepas tu datuk belanja..gagaga..
bak kata kakak sedaraku.."beranganla..sebab ianya PERCUMA"

Tuesday, May 19, 2009

{takuuuuuuuuuuuuuuuuut}

Assalamualaikum semua..

hehe..sebenarnya dah pesan kat diri sendiri untuk tidak update blog dalam masa sebulan ni sebab busy dengan exam and final thesis..tapi entah la..tetiba gatal pulak tangan ni nak update blog...


serious..malam ni rasa takuuut sangat2..sebenarnya dah takut dari hari tu lagi..semenjak diberi tugasan ni...tapi malam ni lagi super duper takut..huhu..

Takut ape??Ok..kisah dia macam ni..ada student-student engineering Casablanca jemput untuk bagi talk pasal Tun Dr.Mahathir Mohammad..


sangat tak sangka..sebab Tun is one of my favourite hero other than Prophet Mohammad sallahu alaihi wassalam (and others that striving hard to spread Islam) kagum sangat dengan dia since I was a little girl..sebab dari dulu lagi terfikir macam mana la dia ni berfikir..(able to do many things in one time)..

bila dah semakin dewasa,semakin respect dia..baca buku penulisan dia(tapi yg baru ni "blogging to unblock" belum baca lg)..dan sekarang bila dia ada blog..lagi r respect dia..sebab dia dah 80 something but still can update blog frequently..dah la dia tu lagi double busy than me..

Rasa macam nak buat tranplant sel otak Tun r..Kiranya saya nak amik satu je sel otak dia taknak banyak2..satu cukup..dan pindahkan ke otak saya..agak2nya saya boleh jadi pandai macam dia tak?

anyway..wish me luck for tomorrow..

Tun,kalau ade cucu yang belum kawen..kimsalam yea..kehkehkeh...

Sunday, May 10, 2009

{kap ba ra kap alif ta nun}

Ada tetamu dari UPM datang bersama isteri dia..dia ada jemputan conference di Rabat..saya terkejut tetiba malam kelmarin rumate saya mintak tolong..tolong jemput tetamu tu di airport..waktu mula-mula saya dapat tahu yang saya kene jemput..saya sedih sangat..sebab saya ada banyaaaaaaaaak sangat kerja..terlalu banyak..exam,final project,praktikal,homework..saya tarik nafas..saya cakap..xpelah..ok..saya teman..

kami tiba di airport pukul 1.40 petang..kami agak risau..takut tetamu tu tunggu..dijangkakan tetamu tu datang pukul 1.30 ptg..tapi Alhamdulillah..elok je kami sampai di terminal dua..kami nampak pensyarah tu dan isterinya..mereka baru keluar..

pensyarah tu..fuhh..serious..TEGAS..!!

soalan pertama yang keluar dari mulut dia "KENAPA KAMU PILIH MOROCCO??"

dalam hati saya cakap..adoii..pakcik ni..kot ya pon tanya la.."kamu dah mkn ke blm??"huhu..

saya ceritakan kat dia kenapa Morocco menjadi pilihan hati saya..sebab ada ramai jejaka kacak..ekekek..xdelah..nak kene makan selipar??saya cakap sebab saya nak belajar bahasa Arab..setelah di survey,negara ni yang paling kurang Melayu..so saya pilih sini..lagipon mak saya yang banyak bagi sokongan untuk ke sini..

so kami terus ke Rabat..sampai bandar,pergi makan sebab lecturer tu lapar..lepas borak2..barulah dapat tau yang dia teramatlah sporting..siap suruh panggil "pakcik" lagi..yerla..mana ada zaman sekarang "DOKTOR" yang nak suruh panggil pakcik..ape??ingat sedara ke??

lepas kami makan2..kami tanya ikram...(junior saya yang uruskan tentang kedatangan dia)..ikram cakap hotel hujung minggu ni semua "fully-booked"..telefon hotel ni..full..telefon hotel tu..FULL..tinggal lah satu hotel je..kami pon tunjukkan pakcik bilik..pakcik tak berapa setuju..sebab bilik kecik,gelap,pemandangan tak cantik..mahal pulak tu..rm300..(bagi saya ok je hotel tu..sebab hotel2 kat morocco ni memang BURUK..tapi mahal..menyampah..agaknya kalau diorg ni datang malaysia mau menangis kot tengok accomodation kat malaysia teramatlah selesa dan BEST..!)

last2 pakcik cakap..boleh tak kami bermalam rumah korang???saya time tu..Ya Allah pakcik ni biar betul?????!!

dah la rumah ku time ni macam medan perang..yerla..musim exam..ekeke..

pastu kami suruh pakcik duduk umah student lelaki dan isterinya dirumah jiran kami (umah kak lilah and the geng)..

hari ni saya bawak pakcik and makcik jalan-jalan dalam bandar Rabat..serius..diorang teramatlah sempoi..pakcik and makcik ni memang down-to-earth..relek je pakcik nak makan gerai2 tepi jalan..dia kata nampak sedap..tapi kalau ikutkan diorg ni bukan calang2 orang..pakcik ni antara orang yang mula2 berganding bahu untuk mengasaskan Multimedia University yg kat msia tu..pastu dia dapat tawaran keje kat UNI king fadh,Saudi Arabia,pastu UIA..anak dia ada 8 orang..4 dari mereka DOKTOR..mak datokkk..subhanallah..masyaAllah..tabarakallah..

bila jalan2 dengan diorg tadi..terasa macam jalan2 dengan parents sendiri..malam semalam sebelum tidur..tetiba teringat pulak pesanan mak.."kita jangan kedekut tenaga..sebab tenaga tu bukan milik kita..kalau Allah nak amik..Allah boleh amik..kalau kita tolong orang..nanti kalau kita dalam kesusahan..Allah permudahkan kesusahan kita tu"..

saya teringat pulak..dulu kat malaysia..mak selalu tumpangkan orang naik kereta..saya selalu marah..saya cakap..mak ni..bukannye kita kenal dia tu..mak cakap..mak buat ni..supaya nanti kalau awak-awak semua tengah2 jalan..nanti adalah orang nak tolong awak..

memang betul..setiap kali saya pergi musafir..mesti ada sahaja yang Allah permudahkan perjalanan saya..bukan itu sahaja..banyak perkara yang membuatkan saya bersyukur..

saya nak cakap terima kasih banyak2 kat mak saya..atas nasihat yang dia berikan (walaupon dulu memang malas nak dengar..ekekeke..yerlah darah muda..time tu semua nasihat dianggap BEBEL)..

mak..doakan sheah nak exam hari selasa dan rabu ni..takuuuuuutt...

mak happy mother's day..i love you 4 eva..hutang nanti kira..okeh??huhu

oh..lupe pulak..tak jumpa lagi la gambar tembikai..nnt la yea..huhu..

erk kak ain..amik la..untuk ko pon..happy mother's day..(lupe pulak makcik ni dah ada anak..ekeke)

Friday, May 8, 2009

dapat award..

jeng..jeng..jeng..

saya dapat award dari cik olin..dia buat sendiri award ni..tapi satu yang best sbb tak payah nak jawab apa2 soalan tag.. pastu dia takda pulak cakap yang kene passing award ni kat sapa2..pendek kata she didnt state any rules for this award..ekekeke..anyway,thanks..hehe..



sekarang cuaca makin panas kat sini..dah mula beransur nak masuk musim panas..so kalau nak tahu sama ada musim panas dah masuk ke belum,usha minah-minah morocco apa jadi kalau tiba musim panas.Skirt makin tinggi,baju yang pelik-pelik dan macam-macam lagi..yerlah..panas lah katakan..hehe..

kalau pagi-pagi jalan gi kuliah..fuhhh..matahari memacar kat muka..adoiii...rasa macam kene tangkap gambar pulak..(kene flash..huhu..)pulak tu satu yang tak tahan kalau musim panas..sebab subuh dah awal..!!!sekarang pukul 3.50 pagi dah masuk subuh..adoiiii..


satu perkara yang best pasal musim panas ialah mula keluar macam-macam jenis buah seperti aprikot,cherry,tembikai,prune,plum,peach,honeydew dan macam-macam lagi la..so time musim ni la belajar macam-macam pasal buah..buah yang tak pernah tengok pon ada..kalau tengok dekat vendor yang jual buah,colourful gerai mereka sebab ada macam-macam jenis colour ade..

tembikai kat sini besaaaar..paling ringan setakat ni yang kami pernah beli seberat 7kg..bila nak angkat balik rumah memang mengengkang la sebab berat..selalunya kami suruh pakcik yang jual tu belah dua buah tembikai tu..so that senang sikit nak angkat bila balik rumah..

alaaa..tapi takde pulak simpan gambar buah tembikai yang gedabak tu..takpelah..nanti kalau rajin saya gi kedai tangkap gambar tembikai..huhu

Monday, May 4, 2009

A.D.A.M

bukan A.D.A.M novel ramlee awang murshid tu..

Tapi Mohammad Adam..

hari Sabtu lepas birthday dia yang ke-2,maknanya sama lah umurnya dengan blog ni..Tak sangka,cepat betul masa ni berlalu.Kadang-kadang tak sempat nak nikmati masa-masa yang "best" tu..nasib baik ada orang cipta camera.So boleh la remind balik pasal saat-saat yang best tu..

Kak ain buat birthday party untuk Adam.Tapi dia buat hari Jumaat since it was a public holiday.Mak cerita Adam punya birthday cake ade 4..wah..mana aciiiiii..

makkk..nak jugaaaaaaaaaaak..!!

So Happy birthday Adam.Hope you'll be a successful "man" one day.

(I watched a korean drama last weekend..so i qouted one of their dialog that is to me quite interesting which is "Born as a male doesn't mean that you will grown as a "MAN")

~Adam dalam perut mak dia~
~Adam first day~

~Adam berapa bulan entah..~

~Adam..ni pon tak ingat time dia berapa bulan~

~Adam 2 tahun~

~Adam yang menggeramkan~


~Adam..suka tengok gambar ni..nampak dia innocent~

Friday, May 1, 2009

raya mode

arghh..got raya mode all over my head..

help..!!!

satay,ketupat palas,nasi impit,kuah kacang,rendang,serunding and my favorite Mak's rosted chicken coated with delicious dark sauce baked in the oven..wow..!!


and not to forget big fat angpau from mak,abg sheman and especially kak ain..(dah tiga tahun korang tak bagi duit raya..ingat..hutang duit raya mesti dijelaskan..!)

Tuesday, April 28, 2009

bagaimana??

Adakah otak manusia boleh membesar??

Ingin tahu samada otak anda semakin membesar atau tidak???

cara-caranya adalah :

1)Anda kerap pening kepala
2) Anda sedang berada di fatrah (masa) peperiksaan atau date-line kerja semakin hampir
3)Berat badan anda semakin meningkat dengan jayanya
4)Pipi anda semakin lebar
6)Kepala anda semakin berat
7)Selera makan anda semakin membesar akibat memakan makanan yang menjana otak (eceh..!)

kalau sintom-sintom diatas berlaku maka jangan risau..lebih-lebih lagi bab yang naik berat badan tu.Kesemuanya adalah normal.

Setelah tiga tahun membuat kajian,setiap kali tiba musim peperiksaan,perkara-perkara ini kerap menimpa diri saya.Jadi saya membuat kesimpulan untuk menjalankan sebuah eksperimen dan hipotesisnya adalah "Semakin banyak berat anda meningkat di musim peperiksaan,semakin besar saiz otak anda"

Hipotesis diterima..kerana peningkatan berat badan adalah disebabkan oleh saiz otak yang semakin melebar dan membesar.

Sekian,terima kasih.

Moral of the story : Tolong..!!!sepatutnya musim exam semua orang hilang selera makan..kenapa kat saya jadi terbalik pulak..!!!ishhhh..takpe,takpe..otak perlukan zat yang cukup..(ayat nak sedapkan hati)

oh ya,kak zul bagi saya award..mekasih kak..kak zul ni senior saya time kat sekolah menengah dulu.Kapla geng fly..huhu..tapi sekarang dah ada kerjaya yang sangat best..jurnalist kat Utusan newspaper..waaa..rindu mau lepak sekali r kak..!

Alright, here's what you gonna do:

1. Put this badge in your awesome blog.
2. Award this badge to 10 blogger whom you think are inspirational and friendly.
3. Make sure you put the recipients' names here, along with their links.
4. Let them know about this.

and this badge goes to :

1) kak lilah
2) anak pakcik zahid
3) samseng
4) shidan
5) Idzyhar
6) lavender purlpe
7) sis azuwachan
8) cik kelip-kelip
9) sama seperti diatas
10) yang kat atas ni semua dapat award

SIAP..!

Friday, April 24, 2009

{tag dan tag lagi}

sorry3..

Seriously..this month and the next 3 month, I am super duper busy..so..kebarangkalian nak update regularly tu agak susah..huhu..(sebab kalau tak busy pon belum tentu update blog since ada musuh yang terbesar but kecik sikit dari syaitan and iblis that is MALAS)

kak moon bagi saya award..ngeh3..thanx..dan dia juga tag saya..( kak moon..sorry tau sebab tak jawab tag ni awal2..)


kak moon ni saya kenal dia melalui blog..suka gi blog dia sebab ada macam-macam cerita yang saya sendiri pon tak tahu..saya panggil dia kak moon sebab nama blog dia "cahaya bulanz"..so mcm sedap je bile panggil "kak moon"..huhu.. kak moon pakai spec..dan dia baru start nak buat bisnes..so korang boleh la gi kat blog dia and tanya macam-macam kat dia pasal bisnes dia nanti..apa2 pon..she is a sweet lady..sape nak no phone dia..leh PM saya privately..ngeh3..


so the tag is something like this..

1) Senaraikan 5 hadiah yang anda inginkan..

- JAGUAR S-TYPE R..!!!!(siapa bagi ni..ishhh..semoga anda dapat rezeki yang melimpah ruah ..huhu)

- 350 ribu ringgit (supaya boleh buat pembiayaan pembelajaran saya dalam Master dan P.h.D..ada orang nak sponser saya x??tolong email yea..ekeke)

- Mesin yang boleh memberhentikan masa untuk sementara waktu (supaya saya boleh nikmati saat-saat yang indah dan sempat untuk melangsaikan segala kerja yang tergendala)

- hadiah percutian ke pulau yang ada wireless untuk saya lepak-lepak dengan seluruh family saya..(wireless tu untuk senang nak update blog..eceh..!)

- laptop yang kecik (yang 10 inch tu) sebab senang nak buat thesis..nak..nak..nak..!!!

2) 5 perkara hebat yang pernah dilakukan:

- meniaga di pasar ramadhan time darjah 5..(time ni..sy monitor bisnes..mak tolong buatkan makanan..nak cari duit lebih..susah-susah dulu..sayu bile ingat balik..)

- masuk pertandingan speech contest lawan dengan student Morocco dan menang..(fuh..cuak seyh lawan diorang ni..terer tu mereka-mereka ni speaking omputeh)

- tidur selama 18 jam dalam masa sehari..(fuhh..hebat tu..tak makan..)

-ade 5 keje dalam satu masa (lepas SPM dulu)
1)mengajar tusyen khas untuk seorang budak dari pukul 9-11 pagi (tiap2 hari isnin,rabu,jumaat)
2)mengajar sekolah agama sesi petang dari kul 2.30-5ptg
3)mengajar tusyen untuk budak darjah 5 (sains,math,english) dari kul 8-9.30 mlm (tiap2 hari selasa,khamis,sabtu)
4)tiap-tiap sabtu pagi mengajar mengaji (nasib baik muqaddam..tu yang berani nak terima..kalau al-quran,diorg gi belajar dengan makcik umi..keturunan saya semua gi bljr al-quran dengan makcik Umi..semoga Allah kurniakan kesihatan dan kesejahteraan buat dia)
5)buat bisnes Luxor (direct-selling)..huhu..sempat la merasa rm500

- buat Tiramisu..ehehe..

3) 5 ciptaan yang paling disukai (tidak semestinye melibatkan teknologi)
- Al-kaun (Bermakna Alam semesta)
- An-nas (manusia..siapa tak suka manusia..ngeh3..)
- Al-qalb (Hati..sebab ada macam-macam perasaan yang terhasil dari seketul daging yang kecil)
- Al-nawa' (atau lagi fames dengan panggilan mator yakni hujan..kumpulan hujan tu pon boleh tahan jugak..)
Al-saya (saya laa..huhu..xde idea r..)

4) 5 perkara yang dibenci

-jual ikan (sell-fish)
-perokok (sebab asap rokok juga boleh membunuh..dan mereka ni secara tak lansung tergolong dalam penjual ikan yang berjaya..sell-fish..pentingkan diri sendiri..diri nak sedap..tapi bagi orang lain sengsara..)
- Kuat komplain (alamak..dah la tak bagi sokongan..banyak bunyi pulak tuh...ish..)
- pandang rendah pada orang lain.. (hek eleh..lu macam hebat sangat je..)
- PENIPU

sekarang nak tag sape pulak haa??
sapa nak jawab..angkat tangan..!!!

Thursday, April 9, 2009

{baik sangka}

Baik sangka..

kalau saya gi mana-mana pon,kalau orang suh bagi tazkirah on the spot..topik yang saya pilih adalah baik sangka..!(baik sangka..sampai umah aku tbakar..huhu)

kenapa kita kene baik sangka?lebih-lebih lagi sesama muslim..sebab dalam banyak-banyak perkara mahmudah(perkara-perkara baik) yang paling susah nak dibuat adalah baik sangka..

tetibe malam semalam saya rindu kat arwah nenek saya..dia banyak backing saya..saya rasa kalau dia hidup lagi,sure saya leh balik cuti raya ni..tapi mak saya tak bagi saya balik..dan xde orang nak backing saya..sediihhhh..dah tiga tahun tak makan durian..!!

waktu arwah nenek saya sakit kat hospital,semua adik-beradik mak turun KL (sebab arwah nenek saya masuk wad kat Hospital KL)..

ada la sorang makcik saya ni..dia duduk kat Pahang..(ishh..rindu pulak kat makcik2 saya..diorg ni semua sempoi2..i love u forever makcik2..) so bila dia dapat tahu arwah nenek saya dah tenat,dia pun bergegas ke KL..naik bas sorang-sorang sampai kat stesen bas Greenwood(papan hijau),gombak.Dia sampai situ lebih kurang kul 9.30 malam..dia pon gi umah makcik saya yang lagi sorang kebetulan duduk kat Taman seri Gombak.Kat rumah tu hanya tinggal pakcik saya dan 3 orang anak dia..(makcik saya yang duduk kat Taman Seri Gombak ni kuat kerja..memang respect la..)

So makcik saya yang dari Pahang ni pon suruh anak makcik saya lagi sorang tu teman gi hospital sebab dah malam.makcik saya nak jugak jumpe arwah nenek saya malam tu.nama anak makcik saya yang teman tu Atie..Atie time tu baru darjah 6.

Diorang tunggu bas nak ke KL..Atie cakap kat makcik saya yang sekarang dah pukul 10 p.m,susah nak dapat bas.Makcik saya jalan depan sikit.Tetibe dia nampak ada satu geng mat rempit melepak.Dia pon tanya kat mat-mat tu.. "Assalamualaikum.Nak,boleh tak tumpangkan makcik ke Hospital kat KL,makcik nak jumpa mak makcik.Dia tenat sekarang ni." (dialog ni lebih kurang mcm tu r)

Mat rempit tu pon setuju.Tapi dia tanya makcik saya,tak kesah ke naik motor?makcik saya kata tak kesah.Makcik saya bonceng kat sorang Mat.Atie bonceng kat sorang Mat lagi.Makcik saya pesan,kalau diorang larikan Atie,siap diorg..!!

Alhamdulillah,malam tu diorang sampai jugak kat hospital.Makcik saya upah mat-mat tu sebab hantar makcik saya.Tapi diorang tak nak terima..

makcik saya cerita yang diorang bawak motor tu laju tahap maksimum..!macam pelesit..Atie genggam baju Mat tu sampai cramp tangan-tangan dia..huhu

jadi moral kat sini..bukan semua orang itu jahat.cuba bayangkan kalau makcik saya buruk sangka dengan mat-mat tu..agak2nya sempat tak dia nak jumpa arwah nenek saya.buruk sangka juga leh menjatuhkan satu institusi masyarakat.sistem dakwah juga tak boleh dijalankan.

kadang-kadang kita tak perasan.dalam kita buruk sangka terhadap adik-beradik@kawan-kawan kita sama je macam kita jatuhkan mereka secara abstrak..selain tu,hati kita pon akan jadi jauh untuk mengenali seseorang.

Allah ada berfirman dalam surah al-khujerat ayat 12 :

يأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اجْتَنِبُواْ كَثِيراً مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلاَ تَجَسَّسُواْ وَلاَ يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضاً أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

O you who believe! Avoid much suspicion; indeed some suspicion is sin. And spy not, neither backbite one another. Would one of you like to eat the flesh of his dead brother You would hate it. And have Taqwa of Allah. Verily, Allah is the One Who forgives and accepts repentance, Most Merciful

(saya stress r sbb tulisan arab ni xle nak besarkan..kalau tak nampak korang tengok la dalam al-quran yea..surah ni ke 49)

Tuesday, April 7, 2009

{tragedi}

kadang-kadang bila lagi lama duduk kat morocco ni..rasa macam menyampah pon ada..jadi tak hairanlah kenapa saya suka mengutuk negara ni..tapi kalau fikirkan balik..tak kerana negara ni..mungkin saya pon akan jahil tentang ilmu agama..

tapi saya tahu..kalau ini terjadi pada anda..anda juga akan mencarut..

semalam..tengah saya dengan chip lepak2 dalam bilik..

saya : Ishh..lapaz la pulak..nak masak maggie la jap..
chip : laaa..kan nak keluar..makan kibdah la..jom.. (kibdah ni roti berintikan hati dan pedal ayam..fuhhh..syokk)
saya :alaa..tak tahan dah ni..

saya pon ke dapur..tengah bilas-bilas periuk tetiba chip jerit..

Shiroooooooot..amik air CEPAT..!!

dalam masa yang sama ada orang ketuk pintu rumah kuat sangat..saya panik..sebab sebelum ni ada kawan indo saya dan senior saya penah kene pukul dengan parang..kawan indo saya kene sampai berdarah-darah..time tu saya hanya terfikir..Ya Allah..siapa pulak la jadi mangsa ni..Tetiba saya tengok bilik..chip berlari-lari ke bilik air..

Ya Allah..apiii...!!

berhenti kejap jantung saya time tu..besar sangat api..dah start marak sampai siling..saya gi amik air..chip cuba tepuk-tepuk api guna bantal..(dah la bantal pelukku pulak tu yang berjaya dicapai)..sebab kalau angkat selimut memang tak larat..tebal dan agak berat

Alhamdulillah..api tu sempat padam..sebab ada orang tarik langsir yang terbakar tu dari luar..tapi yang sedih..blazer,tudung,jubah terbakar..sedih giler blazer first year saya tu terbakar..tu je la blazer yang ada...!!tapi apa-apa pon semua nyawa selamat..

mak angkat kami (madam hayat) turun tengok apa jadi..terkejut dia bila tengok syiling dah hangus..dia mengamuk kat budak2 yang main luar rumah kita orang..sebab ada salah seorang budak main api kat luar umah kitaorg..dan disyaki sengaja mencucur api kat langsir umah..sebab mustahil api tu terkena langsir melainkan orang tu sengaja nak buat sebab langsir tu ada kat sebelah dalam..pastu tingkap rumah agak tinggi..

geram je..sebelum ni diorang selalu je main baling batu,kayu,ludah kat dalam rumah pon penah..melampau kan??tapi..bila fikir balik..rasulullah S.A.W kene lagi teruk dari ni..

kalau kat malaysia tu mungkin la releven kalau murid bakar kete cikgu sebab tak puas hati kene marah..ni kami lansung tak cari pasal..tegur pon jarang..nak cakap apatah lagi..

tapi semua yang terjadi ni ada hikmahnya..tak ditimpa sesuatu dugaan itu melainkan menyuruh kita berfikir dan sedar..

Ya Allah janganlah kau golongkan kami didalam golongan-golongan orang yang tidak bersyukur.

Friday, March 27, 2009

cari kerja


dah sebulan 2 minggu tak menggunakan evoiz..(evoiz ni macam phone card untuk call malaysia.)

boleh tahan la jugak..

so tadi,tetibe rasa macam nak call my cousin..update gossip-gossip terkini..

kebetulan pulak hari ni cuti..

so..

fatin : hello,sapa ni?
saya : hello,assalamualaikum,ni balai polis ke?
fatin : tak..siapa ni?
saya : (diam sekejap)
fatin : hello..hello..

fatin letak..saya tak leh sambung cakap..sebab nak tergelak lepas dengar suara dia macam agak gelabah..mana taknya..dah la tepon time maghrib..huhu

so saya try lagi sekali..tapi kali ni bukan dia yang angkat..

kawan fatin : hello,sape ni?
saya : fatin ada??
kawan fatin : ni siapa?
saya :sedara dia yang paling cun dalam dunia
kawan fatin: (time ni dia passing fone dekat fatin) cakap..budak ni kata "sedara yang paling cun dalam dunia"

kat situ dengar suara fatin cakap "..ishh..taknak la..takuttt.."

letak..

saje je nak kaco-kaco orang..
takde keje..

moral of the story: apabila kita tiada kerja..marilah kita cari kerja

Tuesday, March 24, 2009

{bahasa}

pernah tak dengar perkataan "barbar"?

bukan barber..barber tu orang yang gunting rambut.Tapi Barbar..Barbar ni kalau kita tengok sejarah Morocco adalah penduduk asal negara ni.Orang-orang Barbar ini dikatakan orang yang menetap di Utara Afrika.Antara negara-negara utara Afrika seperti Morocco,Tunisia,Muritania,Algeria dan banyak lagi..(tak ingat)..tengok peta la yea.. Dan ada sesetengah penduduk Andalusia juga berasal dari suku kaum Barbar ni.Alamak..Andalusia tu negara apa pulak??OK..kalau nak cerita pasal Andalusia..korang sila la pergi ke wikipedia yang banyak membantu itu..tapi antara daerah negara Andalusia ni adalah dari "perut" negara Spain..sampai lah ke Senegal.Besarkan?haaa..tu la kehebatan tentera Islam dulu..

Ok..sambung cita pasal orang-orang Barbar..kalau kita baca atau terdengar pasal Barbar ni..mereka ni sinonim dengan "keganasan"..kalau ikutkan pon..diorg ni memang ganazz sikit..kalau baca sejarah Morocco..Kerajaan Islam amik masa 70 tahun untuk menakluki Morocco ni..sebab kedegilan and ke"terror"an mereka dalam ketenteraan..So asal penduduk Morocco ni bukanlah berbangsa Arab..

Barbar ini ada 3 puak..(nnt la saya cite..x habis lagi baca buku tu)..Jadinya..masih ada lagi saki-baki orang yang berasal dari kaum "Barbar" ni..dan bahasa yang mereka gunakan dalam pertuturan seharian dinamakan "Amaziria"..Dan tulisan kepada bahasa ini dipanggil "tifinagh"

Sem ni..saya kene belajar bahasa ini..sebab bahasa ini merupakan antara bahasa yang tertua didunia..macam bahasa Sanskrit tu..kan tua..kalau kat negara kita ni..macam bahasa Jawa la..tak ramai orang tau..tapi masih ada yang menggunakannya..

ape-ape2 pon..ade budak kantoi pulak tdo dalam kelas..cess..hampes..

Sunday, March 22, 2009

{tag oh tag}

saya di tag lagi..

mari main tag beramai-ramai..

kali ni saya telah di tag oleh rumate saya..tapi dia bukanlah seorang yang rumit..cume kami duduk didalam bilik yang sangat rumit..(now i know where the word "roomate" come from..ekeke)


1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atasuntuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnyadan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah di tag.


orang yang bagi saya award ni nama dia Nurzahirah Bt Zahid so obviously dia anak pakcik Zahid dan makcik Ruby..makcik ruby ni terror masak..so nanti nak cop makcik ruby tolong cater weddingku la yang tak tahu bila tuh..erm..anak sulung (yang sibuk dia duk bebel-bebel pasal betapa bestnye anak sulong nih)..dia ni sometimes could be so "bebel"est kinda girl..sometime so silent (mcm silent sins..ekeke)..dan kami ada byk interest yang sama..like suka testing makanan.. suke duduk depan pc berjam-jam walaupon tak tahu nak buat ape..dan macam-macam lagi la..oh,ya..dia ni pandai mengarang..

10 hobby/facts about myself

erm..

1)A muslim and proud to be a Muslim
2)my darling is my lappy (fuhh..kalau takde laptop..mcm mane nak tepon mak)
3)loves gadget..(suka tengok mende-mende yang canggih)
4)masih memikirkan cara-cara untuk mendapatkan jaguar S-type-R
5)suka melancong dan melencong
6)suka membaca (apa-apa saja..tapi kalau copy-paste kene tunggu mood)
7)tak suka orang tengok perkara-perkara yang saya tengah buat (saya selalunya akan buat semua mende time orang tengah tidor)
8)suke tidoooooooooooooo..(nikmat)
9)ingin jadi penterjemah
10)dan yang paling penting..saya amat menyintai,menyayangi dan merindui keluarga saya..

nak tag sape ni yea??

1) samseng
2) miss lolly
3) Hanie
4) Kakakku kak ain (ain..tag aku yang 2 tahun lepas tu ko dah jawab ke blm?)
5) saya nak tag balik orang yang tag saya boleh tak?
6) agak-agaknya la kan..kalau tag Chedet..dia layan tak??
7)
8)
9)
10)

alaaa..tak tahu la nak tag sapa lagi..sebab makcik zahirah ni dah tag semua orang..ishhhhhhhh..

Saturday, March 21, 2009

~TAG~

hek eleh luu..apsal tak update2 blog?

kenapakah saya tidak meng"update" blog?

a) MALAS
b) elektrik takda
c) masalah internet
d) semua yang diatas

jawapannya adalah D..semua yang diatas..sebenarnya nak update hari Ahad,tapi dapat jemputan dari kawan.(saya belajar buat roti waktu kat rumah dia) so tunda hari Isnin,tapi tetibe "MALAS" telah menyerang saya.Habis mata saya lebam-lebam.Teruk betul la "MALAS" ni.Kesian saya..

bila hari Selasa,tetiba je rumah kami black-out.Memang gelap-gelita.Satu kampung gelap.Sebenarnya area rumah saya pon nak join "Earth hour" tapi terawal pulak.dan bukan setakat sejam tiada elektrik.tapi berjam-jam.adoiiii..

Hari Rabu,Khamis,dan Jumaat,internet umah kami buat pasal pulak..pada hari-hari ni,saya dan rumate saya tersangatlah rajin.Boleh dapat anugerah pelajar cemerlang nih.Bangun awal,tidur awal,gi kuliah awal..rajin tak kami??tu tak cukup lagi..yang tak daya tu,buku yang saya beli 3 bulan lepas berjaya saya habiskan dalam masa sehari.(kalau tak,baca 2 baris,dah berdengkur.)

Tadi barulah orang "telekom" tu datang repair internet rumah kitaorang..bila ada internet,rasa macam maju kehapadan pulak..egegeg..

Thanx to encik "mustaffami" sebab tag saya..

setelah menelek dan menilai gambar..rasenya gmbr ni la yang paling menepati ciri-ciri yang telah ditetapkan..

gambar ni time mak datang tahun lepas.kiteorang dekat Al-hambra,Spain.Seriously time ni teramat lah penat.Lama jugak kiteorang rehat.Mak stress je sebab dia baru tau yang kamera dia takda bateri..ni pon tumpang camera untie Zaharah.Nasib baik bateri camera Untie Zaharah full sebelum kami ke Al-hambra.Mak tau bateri dia "kong" bila elok-elok je masuk entrance Al-hambra.Hehe..memandangkan kiteorang rehat terlalu lama (woo..letih tu nak jalan),kiteorang terlepas nak masuk taman yang last sekali..Tapi tak kesah sangat sebab dalam tu takda ape-ape sangat.cuma tempat kubu peperangan and penjara-penjara zaman dulu.

Cuba korang tengok kat gambar tu.Beg mak kembung.hehe..beg tu banyak berbakti kat kitaorang.Macam beg Doremon pulak.Ade macam-macam sumber "tenaga" tuuu.kalau haus je "maaaakkk,nak air"..ehehe..kalau lapar.."maaaakkk..lapar laaa"...tapi kalau cakap "maaakk nak duit"..bersedialah menerima serangan..


tapi apa-apa pon..trip tu memang best..

to mak saya..makkk..tahun ni taknak datang sini lagi ke??

to kak ain.shahir,abg shezal and abg sheman..KUMPUL duit kalau nak datang sini..!

Friday, March 13, 2009

Tiramisu



semalam lepas balik kuliah tak tahu nak buat ape.. terasa macam nak masak pulak.Lepas settlekan segala mende yang kene buat,saya gi dapur tengok ape ada untuk mengisi perut yg hensem ni..bukak peti tengok ada bahan-bahan untuk buat tiramisu..sebenarnya planning nak buat malam maulid nabi hari tu sebab my junior teringin nak makan.Tapi sebab busy nak prepare untuk program so tergendala pulak plan nak buat tiramisu.Dah seminggu tengok kat youtube cara-cara untuk buat tiramisu.So surf resepi dekat google. Resepi tiramisu

Bahan-bahan

200gm whipping cream

250gm cream cheese

30ml susu segar

80gm gula icing

18-20 keping biskut span ( boleh diganti dengan cebisan kek span)

170ml air kopi ( dicampur gula)

Serbuk koko secukupnya

30gm parutan coklat

Strawberries utk hiasan


Cara membuatnya

1. Pukul whipping cream sehingga kental. Ketepikan

2. Putar cream cheese hingga lembut. Pastikan cream cheese dibiarkan dalam suhu bilik sebelum digunakan

3. Masukkan susu dan gula. Putar lagi hingga ringan

4. Campurkan whipping cream dengan dengan cream cheese, kacau rata

5. Celupkan biskut ke dalam air kopi. Susun beberapa keping dalam mangkuk kaca

6. Ratakan separuh campuran krim

7.Ayak serbuk koko diatasnya. Ulang langkah 5 hingga 7 sehingga habis biskut dan krim

8. Hiaskan dengan strawberries..

(bab yg letak strawberry ni saya tak letak sebab tak gi petik..ngeh..ngeh..ngeh..)

Thursday, March 12, 2009

{tahniah}

To my darling "busukkest" sister in the whole wide universe..Congratulation on your new "HUBBY"..(abg aidil..jgn marah..)..ni belog kak ain

Semoga Allah taala memudahkan segala perkara dalam hidupmu.Bisehah wa rahah 'ala hadiah jadidah..~meaning: semoga bergembira dengan hadiah baru ni~

aku sentiasa mendoakan semoga ko kaya cepat supaya ko boleh lupakan segala hutang2 aku tu yea..huhu

Wednesday, March 11, 2009

{maulid nabawi)

Selamat menyambut Maulid Nabawi~~

Semua orang suka maulid nabawi..india pon suka..cina pon suka..melayu lagi la suka..sebab dapat cuti umum..sapa tak suka..kegembiraan yang tak dapat disangkal,tapi selain daripada cuti,kegembiraan apa lagi yang kita dapat sempena Maulid Nabi ni (fikir-fikirkanlah)

Teringat pulak time bercuti kat UK musim panas yang lepas,saya ada join "New Muslim Project" di Sheffield.Semuanya secara kebetulan.Saya melintas jalan untuk ke Hillsborough.Tetibe ternampak ada sorang minah salleh ni lalu.Saya terkejut sebab jarang jumpa converts dekat area umah Walkley dan Hillborough.So,saya pon pergi tegur dia,kami borak-borak sekejap dan bertukar No.tel..Nama dia Kate..Tapi nama Islam dia saya lupa pulak..dia banyak ajak saya join program-program converts yang dianjurkan oleh NMP macam hari sabtu ada study school (kami berlajar pasal Islam~rukun Islam,perkara-perkara wajib,mengaji Al-quran,perihal perbezaan mazahab dan banyak lagi)..Saya kagum betul dengan Kate,dia baru masuk Islam 5 tahun tapi dia terer pasal mazhab syafie..saya terkejut.Sebab dia boleh terangkan dekat kawan-kawan yang lain tentang niat puasa yang ada khilaf antara beberapa mazhab..mereka ni sungguh tabah untuk mempelajari Islam..(terasa diri ini kerdil sangat)

Bila tiba bulan puasa,tiap-tiap hari Sabtu sejam sebelum buka puasa,kami akan ada "Talk" pasal sirah Nabi.Dari kelahiran,Kenabian,Peperangan dan sehinggalah Nabi Salallahu Alaihi Wassalam wafat.Ada salah sorang Malaysian ni nama dia Yasmin.Dia pon baru masuk Islam (waktu saya kenal dia tu dia baru 2 bulan masuk Islam..)..dia berbangsa Cina..tapi dia pakai tudung cantik sangat..(kalau tengok mereka ni..rasa sayu..sedih..macam2 lah..)so malam tu kami balik sekali sebab kebetulan dia nak ke area rumah saya.Kami pon borak2..saya buatkan dia kuih seri muka sebab dia teringin betul nak makan..Time tengah syok2 makan tu dia cakap pada saya.Kadang-kadang susah nak percaya ada orang sesempurna Rasulullah salallahu Alaihi Wassalam.Waktu mula-mula masuk Islam,kami dah disuruh untuk menyayangi Rasulullah..saya pelik..mungkin sebab sebelum ni agama saya tidak mengajar saya tentang "massenger of God" jadi agak susah bagi saya untuk memahami perkara ni.

Waktu itu apa yang terlintas pada saya cuma ini "Allah itu memang bijaksana..Dia itu adalah engineer..cuba kita bayangkan kalau dia memilih orang yang tidak maksum (bukan mak som..itu makcik sapa entah) menjadi "pesuruh" atau pembawa risalah untuk menyebarkan Islam,agak-agaknya la kan..berapa orang yang nak masuk Islam? sekarang ni,orang yang pakai kopiah pon susah orang nak percaya apatah lagi orang yang susah nak ditafsirkan oleh akal"

saya qoute ape yang dia cakap :"born-muslim has been taught about him since they are still little..not like me.."..pernah tak kita tanya diri kita,sejauh mana kita mengenali Rasulullah Sallahu Alaihi Wassalam dan nabi-nabi yang terdahulu?

Semalam kami ada program Maulid Nabi di rumah Embassador..so Duta jemput "O.K.U",anak-anak kurang upaya untuk memeriahkan program ni..Sesungguhnya saya berasa terlalu bersykur dengan nikmat yang dikurniakan oleh Allah..mereka ada yang tak boleh jalan,tak boleh cakap,tak boleh berdiri..Duta pesan "kalau kita nak berasa bersyukur,rajin-rajinlah tengok orang yang kurang nasib dari kita (tapi jgn pulak jadi takabbur..tu kes lain pulak)" sedih betul la tengok diorang..

pengarah program mintak tolong buatkan kuih untuk program ni..saya dah seminggu tengok resepi "puding marble" ni kat internet..nampak sedap betul..so saya pon buatlah untuk program ni..tapi turn-up puding tu jadi lembik..kalau nak potong kene potong dengan lembut dan kasih-sayang (so orang macam saya memang layak la kan..ngeh3..)

saya marah betul dengan diri saya semalam..saya takut orang tak suka..saya siap masak dua kali puding tu..tambah lagi banyak agar-agar..tapi still lembik..time tu redha je la..dah buat..takkan nak buang..(duit jugak tu)..so selamba je hidang..saya ada simpan sikit kat umah..letak dalam peti..so tadi time makan malam..saya keluarkan dari peti..bila potong..Ok je..geram betul..ishh..gatal la puding ni..

saya cerita kat Zahirah pasal puding tu..dia cakap..nasib baik puding tu lembik..budak-budak kurang upaya boleh makan..sebab semua makanan keras..ada hikmah tuh..agar-agar tu pon diorang tak boleh makan..puding tu je ok..

kalau kalian nak resepi "puding" ni click sini (puding marble)

moral of the story : jangan biarkan kasih kita pada Rasululah Salallahu Alaihi Wassalam menjadi pudar..selagi ada hayat ni,banyakkanlah kajian tentang dia yang boleh meningkatkan keimanan kita..dan jangan lah jadi orang "O.K.U" (Orang Kurang Usaha)