Wednesday, August 26, 2009

Rmadan kareem..

Assalamualaikum semua..(jawab..jgn tak jawab..)


lama betul tak update blog..biasa r..busy body..sebab elok-elok je baru balik hari tu(lebih kurang hari ke 4 sampai Malaysia) imam surau kat area umah saya mintak tolong mengajar bahasa arab sebab dia guru besar kat sekolah tu.Kalau ikutkan hati nak cari kerja lain..Tapi mak cakap siapa lagi nak bantu orang melayu kalau anak melayu sendiri tak nak tolong..lagipon keje 3 jam je sehari..so setelah fikir2..saya pon setuju..

Masa cepat betul berlalu..sekarang dah sebulan saya balik malaysia..selain jadi cikgu,saya juga jadi driver dan PA tak bergaji kepada ada seorang makcik ni yang duduk serumah dengan saya..huhu..

sekarang pepagi saya meniaga..kemudian petang saya mengajar..malam pulak lepak-lepak dengan family.

Tapi best la balik..nasib baik saya balik setelah tiga tahun belajar..kalau saya balik time first year(time ilmu pon kotang-kontang lagi) memang masak la..

Sebab orang-orang kat area umah saya suka tanya-tanya..macam semalam time tadarus al-quran tetiba ade sorang makcik ni tanya "dik,qissisin ni ape?" -cari dalam surah almaidah ade

kebetulan pulak terbaca tafsir..so tafsir cakap "qissisin ni maksudnya pendita-pendita"

tapi satu perkara yang saya dapat dalam masa sebulan balik ni..konklusi yang paling tepat saya boleh buat adalah orang Malaysia boleh digolong dalam golongan-golongan penjual ikan berjaya atau dalam erti kata lain "SELL-FISH"

ok..selamat berpuasa semua..!

3 comments:

Afnan Athirah said...

wow, dh kije! Tahniah! kenapa korg2 yg balik bercuti ni rajin berkije? Akak balik 2 thn lps lbih suka dok umah. Ngeh2. Dh penat berkije kat Maroc dlu. Bagus2, nila pemuda pemudi hrpn negara!

Raya ni wat tat nenas tak?

-KakLilah-

13may said...

selamat berpuasa dan selamat hari raya :)

Saya said...

akak..mau tak keje..kalau duduk umah..semua kutu yg ada kat msia ni boleh mati tau..!ehehe..


13may..:lama tak dengar cite..anyway..happy ramadhan to you too