Tuesday, November 3, 2009

agen cari jodoh


hehe..saya teringat pulak..hari tu waktu saya cuti kat Msia,mak ada cakap nak bukak agen cari jodoh..sebab ada kawan2 mak selalu tanya mak,abg shezal dengan abg sheman ade gf ke tak..hehe..sebab nak kenenkan dengan anak-anak diorang..setakat ni dua brader tu tak takde sesape lagi..sape nak??bagi no tepon..huhu

Kebetulan bulan lepas ada sorang budak ni add saya kat YM..saya tanya..mana dapat ID saya??dia kata dari blog saya kot..(sejak ada blog ni ramai jugak yang add YM dari blog saya..ada yang nak tahu pasal morocco..macam mane nak gi morocco..pastu macam2 lagi)

Mula-mula borak-borak macam biasa..tanya belajar mana,amik kos ape,macam mana morocco..(selalu je orang tanya2 pasal morocco mungkin sebab jarang kot ada student yang belajar sini)

Tiba-tiba dia tanya.."awak ade kengkawan Kelantan x?saya sebenarnya tengah nak cari calon ni"

(lepas dia cakap macam tu..terbahak2 dah saya gelak)

Tapi mcm biasa..act cool..

"erm..setakat ni yang bljr sini takda student perempuan dari Kelantan yang masih single..kenapa tak guna bayt muslim?"

"ala..bayt Muslim semua yang saya nak,orang punya"

"ooo..maaf la..takda pulak"

Lepas beberapa hari..saya teringat kat seseorang..saya pon bagi ID "miss" kat brader tu..mana la tau jadi ke..

tetiba saya dapat offline msg.."minah ni macam mane??kurus ke gemuk,tinggi x??"

buat pengetahuan semua..saya memang pantang sikit orang yang nak semua mende "best" ni..(hek eleh..macam lu hebat sangat r bro)

saya balas.."kenapa??awk pendek ke??amboi..kot ya pon tanya r peribadi dulu..ni terus tanya perkara zahir..perkara zahir ni mana kekal"

dia : xdelah..saya 177cm..saya tanya je..kalau taknak jawab pon xpe..

saya : selalunya perkara pertama yang keluar tu la perkara yang jujur sebab dia keluar dari hati..kalau yang kedua tu baru la kita guna otak..tu yang kadang2 ada "auta"


dia :ish..tak baik prasangka..kan ada dalam surah hujerat ...bla..bla..bla..

(ni yang lagi bikin saya tak suka..nak tutup kelemahan diri sendiri tapi dengan hujah kalamullah)

saya pon start r kuasa "laser" saya "ala..awk tanya2..entah2 dia pon taknak kat awak.."

malam semalam.."miss" tu bagi offline kat saya..sebab sebelum tu saya ada cakap kat dia ade brader nak kenal dengan dia..nak tahu perkara pertama yang miss tu tanya???

"dia baik tak??"

nampak tu??beza tak soalan dari orang perempuan dengan orang lelaki??dah banyak kali dah saya dapat situasi mcm ni..org lelaki memang selalunya akan tanya perkara zahir dahulu sebelum peribadi..


(xde diskriminasi..cuma nak kongsi..)

11 comments:

AKMAL AND HANIFFAH said...

Post yang paling seronok dibaca.

Saya said...

mekasih..~~

@MBe said...

xnak komen byk2. cuma setuju sebahagiannya mmg cm2. sebahagian...igt tu sebahagian...sebahagian je g2...yg begitu sebahagian shj...haha.:p

Saya said...

yer ker??mungkin la kot..huhu

Faiz mukmin said...

Susah nak dapat laki baik2 ni kan...diskriminasi dalam layanan, lihat pada zahir, tak alert perasaan perempuan bla..bla..paling tak leh blah guna ayat Quran nak menghalalkan yang salah..ish2 tak patut.......

Saya said...

wah..klu nak bela nasib wanita leh panggil ust ni..ekekek

ekramhakim~ said...

Lelaki dan Wanita itu sememangnya berbeza.Tidak diciptakan satu pihak yg selalu buruk dan satu pihak yg selalu betol.Dua-dua ada pro dan kontra masing2..taknak back-up lelaki pon,tp cuma mahu menyatakan realiti..~

apa kesudahan citer ni kak?eheh~

Saya said...

betul la tu..kalau tuhan jadikan laki dan perempuan sama..alamatnya perempuan kahwin dengan perempuan la..

ni back-up lain mcm je..penah buat ke??huhu


kesudahan cite???

erm..entahh..malas nak amik tahu..

lavenderpurple said...

seyes setuju ngn angnye pendapat.sbb bljr dari pengalaman sekelilingkn.hermmm....
rase cm nk promote kt sume je angnye post ni.huhu.nk bg sedar kt laki2 kot.haha.jht x??kih3

Saya said...

lavender..ape lagi..amik je..

tapi mmg betul kan selalu jadi mcm ni..huhu

Afnan Athirah said...

nak gunakan khidmat agen cari jodoh akak tak? he.

biasalah kan, mata manusia memandang pd luaran. terlalu sikit menilai dalaman. kadang2 manusia bercakap bkn pd mulut, selalu memutarbelitkan dgn tulisan dan yang berada dalam fikiran dan hati itu yang susah diterjemahkan.

-Kak Ija-