Wednesday, March 11, 2009

{maulid nabawi)

Selamat menyambut Maulid Nabawi~~

Semua orang suka maulid nabawi..india pon suka..cina pon suka..melayu lagi la suka..sebab dapat cuti umum..sapa tak suka..kegembiraan yang tak dapat disangkal,tapi selain daripada cuti,kegembiraan apa lagi yang kita dapat sempena Maulid Nabi ni (fikir-fikirkanlah)

Teringat pulak time bercuti kat UK musim panas yang lepas,saya ada join "New Muslim Project" di Sheffield.Semuanya secara kebetulan.Saya melintas jalan untuk ke Hillsborough.Tetibe ternampak ada sorang minah salleh ni lalu.Saya terkejut sebab jarang jumpa converts dekat area umah Walkley dan Hillborough.So,saya pon pergi tegur dia,kami borak-borak sekejap dan bertukar No.tel..Nama dia Kate..Tapi nama Islam dia saya lupa pulak..dia banyak ajak saya join program-program converts yang dianjurkan oleh NMP macam hari sabtu ada study school (kami berlajar pasal Islam~rukun Islam,perkara-perkara wajib,mengaji Al-quran,perihal perbezaan mazahab dan banyak lagi)..Saya kagum betul dengan Kate,dia baru masuk Islam 5 tahun tapi dia terer pasal mazhab syafie..saya terkejut.Sebab dia boleh terangkan dekat kawan-kawan yang lain tentang niat puasa yang ada khilaf antara beberapa mazhab..mereka ni sungguh tabah untuk mempelajari Islam..(terasa diri ini kerdil sangat)

Bila tiba bulan puasa,tiap-tiap hari Sabtu sejam sebelum buka puasa,kami akan ada "Talk" pasal sirah Nabi.Dari kelahiran,Kenabian,Peperangan dan sehinggalah Nabi Salallahu Alaihi Wassalam wafat.Ada salah sorang Malaysian ni nama dia Yasmin.Dia pon baru masuk Islam (waktu saya kenal dia tu dia baru 2 bulan masuk Islam..)..dia berbangsa Cina..tapi dia pakai tudung cantik sangat..(kalau tengok mereka ni..rasa sayu..sedih..macam2 lah..)so malam tu kami balik sekali sebab kebetulan dia nak ke area rumah saya.Kami pon borak2..saya buatkan dia kuih seri muka sebab dia teringin betul nak makan..Time tengah syok2 makan tu dia cakap pada saya.Kadang-kadang susah nak percaya ada orang sesempurna Rasulullah salallahu Alaihi Wassalam.Waktu mula-mula masuk Islam,kami dah disuruh untuk menyayangi Rasulullah..saya pelik..mungkin sebab sebelum ni agama saya tidak mengajar saya tentang "massenger of God" jadi agak susah bagi saya untuk memahami perkara ni.

Waktu itu apa yang terlintas pada saya cuma ini "Allah itu memang bijaksana..Dia itu adalah engineer..cuba kita bayangkan kalau dia memilih orang yang tidak maksum (bukan mak som..itu makcik sapa entah) menjadi "pesuruh" atau pembawa risalah untuk menyebarkan Islam,agak-agaknya la kan..berapa orang yang nak masuk Islam? sekarang ni,orang yang pakai kopiah pon susah orang nak percaya apatah lagi orang yang susah nak ditafsirkan oleh akal"

saya qoute ape yang dia cakap :"born-muslim has been taught about him since they are still little..not like me.."..pernah tak kita tanya diri kita,sejauh mana kita mengenali Rasulullah Sallahu Alaihi Wassalam dan nabi-nabi yang terdahulu?

Semalam kami ada program Maulid Nabi di rumah Embassador..so Duta jemput "O.K.U",anak-anak kurang upaya untuk memeriahkan program ni..Sesungguhnya saya berasa terlalu bersykur dengan nikmat yang dikurniakan oleh Allah..mereka ada yang tak boleh jalan,tak boleh cakap,tak boleh berdiri..Duta pesan "kalau kita nak berasa bersyukur,rajin-rajinlah tengok orang yang kurang nasib dari kita (tapi jgn pulak jadi takabbur..tu kes lain pulak)" sedih betul la tengok diorang..

pengarah program mintak tolong buatkan kuih untuk program ni..saya dah seminggu tengok resepi "puding marble" ni kat internet..nampak sedap betul..so saya pon buatlah untuk program ni..tapi turn-up puding tu jadi lembik..kalau nak potong kene potong dengan lembut dan kasih-sayang (so orang macam saya memang layak la kan..ngeh3..)

saya marah betul dengan diri saya semalam..saya takut orang tak suka..saya siap masak dua kali puding tu..tambah lagi banyak agar-agar..tapi still lembik..time tu redha je la..dah buat..takkan nak buang..(duit jugak tu)..so selamba je hidang..saya ada simpan sikit kat umah..letak dalam peti..so tadi time makan malam..saya keluarkan dari peti..bila potong..Ok je..geram betul..ishh..gatal la puding ni..

saya cerita kat Zahirah pasal puding tu..dia cakap..nasib baik puding tu lembik..budak-budak kurang upaya boleh makan..sebab semua makanan keras..ada hikmah tuh..agar-agar tu pon diorang tak boleh makan..puding tu je ok..

kalau kalian nak resepi "puding" ni click sini (puding marble)

moral of the story : jangan biarkan kasih kita pada Rasululah Salallahu Alaihi Wassalam menjadi pudar..selagi ada hayat ni,banyakkanlah kajian tentang dia yang boleh meningkatkan keimanan kita..dan jangan lah jadi orang "O.K.U" (Orang Kurang Usaha)

1 comment:

haziq said...

hahah.. orang kurang usaha.. ish, terasa la pulak.. ehe..

eeee, puding tu nmpk sedap gila2.. :D