Tuesday, February 3, 2009

{result}


Baru je balik dari kuliah sebab nak tengok result.Setakat ini..Alhamdulillah..but still have to wait for 6 other subjects..waa..takut maaa..!

Teringat pulak exam Hadith dengan ustaz Jai..Ustaz buat exam dalam bentuk syafawi(lisan)..pagi tu sebelum sampai turn..punya la pulun baca..sangat takut..silibus banyak takut tak sempat nak habiskan..dalam pukul dua,Hajj suruh kiteorg amik exam..(Hajj paling senior dalam kelas kita orang..suka tengok semangat dia..walaupun dia dah berumur..tapi still nak menimba Ilmu..betul la pesan Rasulullah salallahu alaihi wassalam.."tuntutlah ilmu dari keluar perut ibu hingga ke liang lahad")

Time Hajj panggil suruh jawab exam tu..mak ai..ketar sangat2..habislah aku..Ustaz suruh masuk ikut group..so kami berlima (4 malaysian and one african) satu group..semua ajnabi(foreigner).Walaupun Ustaz tu memang terkenal dengan "Rahmah" (penyayang n tak kedekut markah..huhu) tapi aku still sangat2 takut..

Hajj ada sediakan kerusi..kerusi tu attach to each other..so if one falls,everybody fall..plus the chair is facing my lecturer..What make us more scared is because the chair was on the stage (since the exam is at the auditorium) pulak tu kerusi tu diletak kat tebing stage tu..kiteorg duduk sikit je..dengan syarat duduk..sebab takut kerusi tu terbalik..cuba bayangkan kalau kerusi tu terbalik..mak ai..

Ustaz pelik je..apsal kami duduk macam takut-takut..dia suruh kami sandar..(waa..)pastu ustaz pon start tanya..dari nusus hadith..ustaz tanya satu hadith je..dan dari satu hadith tu..dia suruh berikan makna "aman"..setiap kali kalau kiteorg mcm lambat sikit nak fikir..ustaz yang tolong jawabkan..huhu..

kami pon tunggu soalan seterusnya..tetiba..ustaz kata..ok..kalian boleh pergi..(semua terpinga2..blur..huhu)..biar betul satu soalan untuk 5 orang..silibus sikit punya banyak..takhrij hadith..manahij al-muhadidin..sohabah..manaqib sohabah..muwata' imam malik..risalah abu daud ila ahli mekah..muqaddimah imam muslim..'ilal hadith..satu perkataan untuk 5 orang..(lepas kuar..semua pelik..first time dalam 3 tahun hidup dekat morocco ni ustaz tak bagi soalan..satu je soalan..)sebaik2 ustaz pon..mesti bagi soalan..tapi ni lain pulak..pelik2..

bila tiba malam tu..terfikir dan tersedar..ilmu bukan sekadar di kertas soalan peperiksaan..tapi untuk di bawa mati..Nabi Muhammad salallahu alaihi wassalam berpesan "jika mati anak adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara,sedekah jariah ILMU YANG BERMANFAAT dan anak yang soleh yang mendoakan kesejahteraannya"-riwayat muslim..

takut..result hadith tak kuar lagi..tapi aku redha dengan segala keputusan..doakan ku berjaya..!

2 comments:

syahiddmilikku said...

Kalo jatuh kerusi tu, buat² pengsan la. Gerenti ostat hajj tu batalkan pekse..hahahah..!! Salam Kenal..kekeke..

Saya said...

hurmm..betul jugak..

tapi kalau jatuh..boleh masuk "hari ini dalam sejarah"